Jak pohodově udělat autoškolu

by - února 05, 2018


Už to budou tři měsíce co vlastním řidičský průkaz. Celé stresové období už je za mnou a některé z vás ještě čeká. Ono řídit auto totiž není vůbec sranda. Musíte stíhat více věcí najednou, a i když se říká, že to ženy zvládají lépe než muži, mně to při řízení dělalo a dělá problém. Působí na vás mnoho podnětů ; chodci, auta, značky, cyklisté a u toho musíte řadit i kontrolovat rychlost. Postupem času se pro vás všechny tyto podněty určitě stanou už zvladatelnými, ale krátká chvíle to pro začátečníky určitě není. V tomto článku bych se s vámi chtěla podělit o mé zkušenosti s autoškolou, a pokud se do ní chystáte, tak vám i třeba trochu poradit.



Přihláška
Po vybrání pro vás výhodné autoškoly, si musíte zjistit jak a kam odevzdat přihlášku. Většinou se posílá elektronicky emailem, kdy si musíte dokument na jejich stránkách vytisknout a poslat. Jednodušší, pokud je možné, jim přihlášku dát do rukou. Já jsem přihlášku posílala, přidala moje telefonní číslo a čekala až se ozvou. 
Bohužel nestačí jen přihláška kterou si u nich stáhnete ; musíte mít i potvrzení o způsobilosti k řízení, a to stojí pořádné peníze. My jsme to s mamkou nevěděly a naivně jsme si to nakráčely k doktorce s dvěma stovkami.

První jízda
Jelikož píšu mé zkušenosti s autoškolou v Roudnici (Bušková), nevím jakou první jízdu budete absolvovat vy v jiném městě. Můj učitel mi zavolal a vyzvedl mě ve škole. Řekl "Žaňďo, odvezu tě za město·" Takže, sedíte v cizím autě s cizím chlapem a ten vám řekne, že vás vezme za město. Začal mi vyprávět, jak učil mojí babičku, tak jsem se začala uklidňovat, protože byl docela sympatický. A opravdu mě zavezl za město a řekl že se vyměníme. Jenže jsem seděla v autě asi třikrát v životě a najednou po mě někdo chce abych prostě někam jela ? Takže jsem se rozjela, ale vůbec jsem nevěděla co mám dělat. A musím říct, že jsem jela na první jízdu docela dobře. Když nad tím teď tak přemýšlím, tak jsem při té jízdě jela asi nejlépe z celé autoškoly.😃 
Čekala jsem, že zastavíme na nějakém placu a tam si rozložíme kužely. Kdyby pan učitel věděl, že jsem jezdila jen týden před tím asi hodinu na malém placu, tak by si to určitě rozmyslel než se mnou vyjel. Vše mi vysvětlil, dokonce jsem dojela živá a zdravá až domů. 

Takže tím jsem se chtěla bavit o otázce Mám se učit před autoškolou řídit ? 
Autoškola je od toho, aby jste se to naučili právě až v ní. Pokud zrovna nemáte k autům vztah a nikdy jste moc neřídili, je zbytečné se stresovat, když se nerozjedete. Rozhodně ale důležité je se do auta před autoškolou posadit. Vědět kde je spojka, plyn a brzda. Vědět jakými pohyby se řadí a k čemu vlastně. A nejlépe už si pomalu dělat testy a začít se učit.

Jak se učit na zkoušky a z čeho ?
Za mě nejefektivnější učivo byla kniha : http://www.schroter.cz/uvod17/kniha-zaklad.htm. Není důležité se totiž připravit jen na testy, ale i o silnici něco vědět. Protože to, že se naučíte otázky nazpamět neznamená, že tomu rozumíte. Všechny otázky z testů vám i v knize vysvětlí, takže jste více připraveni. Naučíte se značky a dopravní situace. K tomu si musíte dělat testy. Stále stále dokola.
http://www.etesty.cz/ a http://etesty2.mdcr.cz/Home/Tests/ro. Etesty2 jsou přímo testy, které děláte v autoškole. A abych nezapomněla, stáhněte si určitě i aplikaci na mobil !

Co jsem se v autoškole nenaučila.
Pořád nerozumím autu. To znamená, že řídit zvládám, ale už nevím mechanismus. Co se děje v autě když šlápnu na spojku kromě toho, že můžu řadit a zabrzdit ? Nikdo mi nic nevysvětlil.
Rozjíždět se do kopce. Takže až vám někdo řekne, že benzín a nafta je ÚPLNĚ to samé, tak mu nevěřte. Jelikož jsem v autoškole řídila naftu, krásně mě všude vytáhla, nemusela jsem tolik šlapat na plyn, přes spojku jsem se krásně rozjela a celé to bylo jednoduché a lehké jako peříčko. Ale realita je jiná. Momentálně řídím Mazdu 2, a říkám vám, že do kopce jsem se rozjela jednou z deseti pokusů. Vůbec si nepamatuji, že bych v autoškole zastavila v kopci a vysvětlil mi rozjezd přes ručku. Nic. Do teď mám strach z kopců a záměrně si radši zajedu, než abych se rozjížděla do kopce.
Funkce auta, startovat, jakými světly svítit. Vždy auto nastartované bylo, světla byla taky zapnutá a vůbec jsem nevěděla, jak třeba sklopit zrcátka a bylo mi řečeno, že je to zbytečné. Ha a nebylo ! Protože u zkoušek se mě pan komisař zeptal, jak se to dělá....
A taky jsem nikdy netankovala.

Jak probíhali zkoušky ?
Ráno na úřadě chodíte po jednom ke komisaři a kontrolujete s ním vaše přihlášky. Ten můj působil hrozně zle a bylo mi na zvracení. Pak si posedáte k počítačům a jako první vám naskočí psychologický test. Naprosto jednoduchý, ale když vám nikdo neřekne, že nějaký bude, tak o sobě snad i začnete pochybovat. Klasický test se dozvíte prakticky hned, pokud jste prošli, půjdete na jízdu. Minimum bodů pro získání průkazu je 43, doma proto musíte testy dělat aspoň na 49 a méně ne. V tom stresu nemáte šanci to zvládnout, když vaše testy dosahují právě 43 a jste hrozně spokojený. Ze 13 lidí nás šlo na jízdy 5.
Během jízdy se můj komisař změnil v hodného chlapa. Nejdřív zkontrolujete vozidlo a pak jedete. U nás se vždy jezdí na dálnici a to byla moje největší noční můra. Doufala jsem, že bude pršet abych tam nemusela. Nakonec mě i jízda bavila a neudělala jsem žádnou chybu. Komisař mě chválil a to mi asi dodalo sebevědomí a dokonce jsem si s ním i za jízdy povídala. Pak jsme zastavili, ani mi nedošlo, že je už konec. Učitel na mě totiž mrknul a ukázal palec 👍, takže jsem začala brečet a usmívat se. Komisař mi vytkl, že se bojím řadit na dvojku, že jezdím pořád jen na jedničku. Jinak že to bylo super, že mi gratuluje a odešel. Vyběhla jsem z auta a takovou radost jsem dlouho neměla !  Věřte mi, že ta dřina kterou vložíte do přípravy se vám vrátí. Před zkouškami jsem nešla ani do školy a opravdu jsem se učila a učila. Hned jsem běžela si podat žádost a do 11 dnů mi průkaz přišel.

Na učitele mám kontakt a napsali jsme si i k Vánocům, dokonce mi i popřál k svátku. Přeji vám, aby i váš učitel byl takový sympaťák ! A všichni co autoškolu budete absolvovat : vše zvládnout na první pokus a vyvarovat se mým nedostatkům. Ptejte se, říkejte co se chcete naučit a učte se. NEPODCEŇOVAT ! Platíte si za to a je jejich povinnost vás připravit k řízení. Hodně štěstí začínajícím i nám řidičům.🙏😊

You May Also Like

5 komentářů

  1. Jéé, tak to moc gratuluji, že si autoškolu zvládla hned na první pokus :) Pro mě autoškola byla jedním z nejstresovějších období, se svým instruktorem jsem si moc nesedla a podle toho probíhaly všechny jízdy, ale ta úleva, když jsem to úspěšně zvládla, stála za to :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Gratulace k řidičáku :) Jsem ráda, že jsi měla takovou pozitivní zkušenost jak s instruktorem, tak i komisařem. Pro mě byla autoškola zatím asi nejvíc stresující záležitostí v mém životě a jsem neskutečně šťastná, že už to mám za sebou. Hned první jízdu jsem jela do provozu, takže taky žádné kužely nebo trenažer :D Instruktor byl už dost starý a hlavně protivný, kolikrát na mě i docela nepříjemně křičel a já pak spoustu jízd obrečela. Řidičák už teda mám od prosince, ale jezdím jen sporadicky, protože teď mě znervózňuje zase pro změnu děda, který sedí na místě spolujezdce a už se mi taky povedlo nabourat do plotu :D takže já si řízení absolutně neužívám :D

    LENN

    OdpovědětVymazat
  3. Něco z toho mi připomíná i moji autoškolu.:)
    Gratuluji.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som autoškolu zvládla celkom hravo, prvá jazda bola super, síce som pri každej mala neskutočný stres, ale týpek, s ktorým som mala jazdy mi vždy vravel, že má rád hodiny so mnou, pretože si oddýchne. Testy boli tiež hračka, trochu mi s nimi pomáhal priateľ. Všetko bolo super, a nakoniec som na skúškach i tak pokazila jazdu, ale bola to moja chyba, pretože som bola nepozorná. Druhý raz som to už dala ľavou zadnou a doteraz ma štve, že kvôli mojej nepozornosti som ho neurobila na prvý raz. :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Měla jsem největší strach právě z první jízdy, ale nakonec to byla pohoda. Je to hodně o výběru autoškoly. Mě kámoška doporučila autoškolu v Havířově (Nobe) a jakmile člověk chytne dobrého učitele a pořád řídí v tom jednom a samém autě, tak to celkem jde a musím se taky pochlubit, že první jízdu jsem zvládla až nečekaně dobře a byla jsem na sebe pyšná :D

    OdpovědětVymazat